Nowocześnie i przytulnie. DNA wnętrza domu jednorodzinnego

Już od pierwszego spotkania klienci określili, że chcą mieszkać w nowocześnie zaprojektowanym wnętrzu. Podczas rozmów wskazywali, że bliska im jest biało-czarna tonacja. Stronili jednak od surowych wnętrz. Zależało im, aby było minimalistycznie, a zarazem ciepło i przytulnie. Tak rysował się punkt wyjścia, gdy zaczynaliśmy pracę nad projektem wnętrza domu jednorodzinnego.

Pożądany efekt udało się uzyskać łącząc biało-czarną tonację z ciepłymi w odbiorze materiałami – naturalnym drewnem, które zastosowano na podłodze, ceramicznymi okładzinami i subtelną dekoracją w kolorach ziemi. Wzór – ornament na ścianie powstał z ręcznie ciętej cegły pochodzącej z recyklingu. Mozaika o nietypowej fakturze przypomina szeroki, wełniany splot. Nieregularny układ tzw. „jodełki” wypełnia fragment ściany w salonie.

Czarne ramy lamp jako znak szczególny

To detale budują klimat i charakter wnętrza. W tym wypadku postawiliśmy na proste w formie, ale wyraziste lampy w kształcie prostokątnych ram. Podwiesiliśmy je w dwóch miejscach strefy dziennej, tak by utworzyły asymetryczne kompozycje. Jedna z nich znajduje się nad stołem w jadalni, a druga nad wyspą kuchenną. Tym, co przykuwa wzrok na tle monolitycznej zabudowy kuchennej są wspominane ramy lamp. Na pierwszy plan wysuwa się także dopracowany kształt hokerów zaprojektowanych przez ukraińskiego dizajnera Svyatoslava Zbroya. Stoją one przy wysokim blacie od strony pokoju dziennego.

Poręczny kącik śniadaniowy

Kuchnia to jedno z tych miejsc w domu, które powinno być najlepiej przemyślane pod względem funkcjonalnym. Jako, że część jadalna znajduje się w drugiej części salonu, w kuchni zaprojektowaliśmy także kącik śniadaniowy. To niewielka strefa, przylegająca do wyspy, składająca się ze stolika i dwóch krzeseł. Jest niewidoczna na pierwszy rzut oka (od strony wejścia). To miejsce, gdzie można zjeść śniadanie lub po prostu wypić kawę z widokiem na ogród. Dodatkowo zdecydowaliśmy, by fragment wyspy podnieść do góry. To sprawiło, że część robocza blatu, a także płyta indukcyjna nie są widoczne z perspektywy salonu. Mówiąc obrazowo, daje to szansę na ukrycie bałaganu, nawet w przypadku kuchni otwartej na salon. Dodatkowo wyższa część blatu pełni funkcję baru, przy którym stoją wspomniane hokery.

Starannie dobrane materiały

Kuchnia utrzymana jest w biało-czarnej tonacji. Blaty zostały wykonane ze specjalnego materiału ceramicznego, nazwanego „skałą zrobioną przez człowieka”. Jest to tworzywo łączące zalety porcelany technicznej i wykończeń typowych dla kamienia naturalnego. Wybraliśmy je ze względu na właściwości i estetykę. Lapitec jest plamoodoporny, charakteryzuje się dużą twardością, odpornością na zarysowania, uderzenia i ścieranie. Taki blat w kuchni jest wygodny w użyciu, funkcjonalny i łatwy w utrzymaniu. Można odstawić gorący garnek bez obawy, że powstanie plama, a także kroić i przygotowywać potrawy bezpośrednio na jego powierzchni. Kolejny materiał, na który chcemy zwrócić uwagę to cienki, spiek kwarcowy, którym obłożyliśmy ścianę prowadzącą do łazienki i zamykanego wiatrołapu (strefy wejściowej). Za pomocą wielkoformatowych płyt ceramicznych udało się stworzyć monolityczną okładzinę ściany, w której ukryliśmy drzwi. Ten sam materiał został użyty do wykończenia kominka.

Funkcjonalny wiatrołap i monolityczna okładzina ze spieku kwarcowego

Do domu wchodzi się przez oddzielony od reszty wiatrołap. W hallu wejściowym zaprojektowaliśmy szafę z siedziskiem, a wolną strefę wyłożyliśmy tapetą w geometryczne wzory. Jasne meble kontrastują z ciemnym grantem. Do tego niższe półki zostały wykończone fornirem drewnianym, co odcina wizualnie dół mebla czyniąc go „lżejszym”. Zabieg łączenia naturalnego drewna z minimalistycznymi w formie białymi meblami i szarymi akcentami powtarza się w tym wnętrzu jeszcze kilka razy. Podłogę wyłożyliśmy gresem o ciemnym, metalizowanym, przecieranym wzorze. Na takiej powierzchni nie widać brudu, co ważne szczególnie w hallu wejściowym. Za drugimi drzwiami, schowanymi za okładziną ze spieków kwarcowych, kryje się mała toaleta. Jej przytulny klimat tworzą płytki o metalizowanych powierzchniach, dekoracyjne lampy podwieszane do sufitu, nadruki na szkle, a także nietypowa, stojąca umywalka na drewnianych nóżkach.

Kompozycja wnętrza– efektowne schody

Chociaż schody prowadzące na pierwsze piętro nie znajdują się w centrum strefy dziennej to pod względem kompozycji wnętrza zajmują szczególne miejsce. Właśnie dlatego przywiązaliśmy tak dużą wagę do ich wyglądu. Część stopni pokrywa biała okładzina, która od półpiętra zmienia się w drewnianą powierzchnię. Na pierwszym piętrze w strefie schodów pojawia się efektowna, wisząca lampa w formie świecących, metalowych obręczy w różnych rozmiarach. Klatkę schodową domyka szklana balustrada zwieńczona drewnianą poręczą. Przezroczyste szkło odsłania widok na jadalnię. Wybrane materiały, kolory i struktury pojawiają się w aranżacji w różnym natężeniu. Dzięki temu wnętrze ma spójny charakter. Jest otwarte i przestronne. Subtelne różnicowanie wykończenia powierzchni wyznacza czytelne i funkcjonalne strefy: kuchni, jadalni, pokoju dziennego, połączenia parteru z piętrem.

Szklane wydmuszki i turkus w łazience

Na piętrze znajduje się sypialnia z garderobą, przestronna łazienka z prysznicem typu walk-in, gabinet i siłownia. Po obu stronach łóżka na tle tapicerowanego zagłówka wiszą lampki z dmuchanego szkła. Na uwagę zasługuje także łazienka, którą zaaranżowaliśmy z użyciem płytek ceramicznych w turkusowym kolorze z ziemistymi wtrąceniami. Włoskie gresy zostały połączone z kaflami imitującymi drewniane deski. Także i w tym pomieszczeniu oprócz standardowego oświetlenia sufitowego, znajdziemy wyjątkową lampę, która daje nastrojowe światło.

Kropka nad „i”

Wnętrze uzupełniają: abstrakcyjny obraz autorstwa Alicji Galewskiej, perełki polskiego i zagranicznego designu. Konsola i stołki od Witaminy D, ukraińskie hokery i włoskie lampy m.in. marki Labra. Efekt końcowy to wynik dopracowanego projektu wnętrz Alicji Galewskiej, starannego wykonania (przez ekipę budowlaną firmy „Wnętrza”), a także użycia materiałów wysokiej jakości. Część z nich: płytki, ceramika sanitarna, baterie łazienkowe pochodzą z naszego Salonu Wnętrz & Łazienek, są także dostępne w sklepie on-line Wnętrza Shop.

Więcej zdjęć tego wnętrza zobaczą Państwo w zakładce REALIZACJE PRYWATNE >>>

Wpisz poniżej swój adres e-mail - otrzymuj PORADY wnętrzarskie i RABATY do sklepu Wnetrza.shop
Szanujemy Twoją prywatność. Nie wysyłamy spamu. Twój email pozostanie tylko w naszej bazie.

Firma "Wnętrza" | Alicja Galewska | ul. Zamoście 94 | 97-400 Bełchatów | tel. +48 602 12 44 91 | [email protected]

logo wnętrza galewska